Cruella-review

“How does the saying go? I am woman. Hear me roar.”(,,Cum spunea zicala? Sunt o femeie. Ascultă-mi strigătul!”) – Cruella

La 8 ani de la anunțarea creării unui film Disney live-action de către Walt Disney Pictures ce servește ca prequel al filmului “101 Dalmațieni”, am primit, în final, povestea faimoasei Cruella de Vil, ce ne este prezentată mai mult ca o anti-eroină față de răufăcătoarea pe care o știam. 

Cu Emma Stone în rol principal, regizată de Craig Gillespie, ,,Cruella” este o îmbinare superbă între povestea fascinantă, interpretare, costume, hair styling, make-up si soundtrack-ul ce conține hituri ale anilor 60-70-80 (,,One Way or Another”– Blondie, ,,Should I Stay Or Should I Go”-The Clash, ,,These Boots Are Made for Walkin’’-Nancy Sinatra”,etc.). 

Povestea

Filmul are loc in Londra anilor 70, prezentându-ne o tânără înzestrată în materie de modă, Estella, determinată să se facă auzită în lumea tumultoasă a designerilor.

La început o vedem pe copila rebelă, cu păr alb-negru, ce ajunge în Londra singură și orfană. Acolo se împrietenește cu doi băieți, hoți de buzunare, Jasper (Joel Fry) și Horace (Paul Walter Hauser), formând un trio ce practică infracțiuni minore pentru a-și asigura traiul. 

,,Don’t worry, we’re just getting started. There’s lots more bad things coming, I promise.” (,,Nu-ți face griji, abia am început. Vin lucruri mult mai rele, promit!)– Cruella

Câțiva ani mai târziu, Estella își dorește să își îndeplinească visul din copilărie, și, ajutată de cei doi, îi atrage atenția faimoasei Baronese von Hellman(Emma Thompson).

Personajul Baronesei se aseamană foarte mult cu cel al Mirandei Priestly, jucat de Meryl Streep, din ,,The Devil Wears Prada”, iar același lucru îl putem spune și despre relația celor două.  

După câteva răsturnări de situație, Estella află că Baroneasa este vinovată de cea mai mare traumă pe care aceasta a trăit-o și dorește să se răzbune, aducând la suprafață alter-egoul ei pe care a încercat să-l țină sub control încă din copilărie– Cruella. Din acest moment ea duce o viață dublă, ziua fiind drăguța asistentă a Baronesei, Estella, iar seara sclipitoarea Cruella ce uimește pe toată lumea cu creațiile sale.

Într-un final, aflând adevărul despre familia ei, anti-eroina noastră își acceptă latura de Cruella pe care a încercat să o ascundă atâta timp, lăsând-o în spate pe Estella pentru a deveni legendara Cruella de Vil: “I’m not sweet Estella, try as I might I never was. I’m Cruella, born brilliant, born bad, and a little bit mad.” (,,Nu sunt drăguța Estella, așa cum nu am fost niciodată. Sunt Cruella, născută strălucitoare, rea și puțin cam nebună.”)

Costumele ingenios de creative și dificil de realizat

Jenny Beavan, câștigătoare a două Premii Oscar pentru cel mai bun design de costume, este responsabilă pentru crearea outfit-urilor deosebite din film. Ea a fost inspirată de fashion icon-uri ce aparțin unor perioade diverse (anii 1800, 1900 și, desigur, anii 70), precum Vivienne Westwood, Alexander McQueen, David Bowie, și Marie Antoinette.

Cu o echipă de 60 de oameni, crearea tuturor costumelor a durat 4 luni, 47 dintre ele fiind destinate Emmei Stone și 33 Emmei Thompson. Iar în privința părului, a fost nevoie 37 de oameni doar pentru cele două actrițe, folosind 240 de peruci.

Filmul având loc în preajma revoluției punk-rock, existând o influență a acesteia asupra stilului personajelor, cel mai mult fiind vizibil la personajul interpretat de Emma Stone: Estella și Cruella.

The Flame Dress

Costumele create pentru a o ,,detrona” pe Baroneasă sunt cele ce au captat cel mai mult atenția publicului. Primul – și, probabil, cel mai cunoscut – este rochia roșie in flăcări.

Cruella își face pentru prima dată apariția la petrecerea cu tematică alb-negru a Baronesei într-o mantie albă doar pentru a-i da foc câteva clipe mai tarziu, lăsând la iveală o superbă rochie roșie tip sirenă. Cea mai bună parte? Este un vechi design de-al Baronesei: “Tu ai creat asta?” a întrebat-o pe Cruella, “Tu ai creat-o, de fapt. Colectia din 1965.”, i-a raspuns ea “Eu am reparat-o”. 

De aici încolo, eveniment după eveniment, gală dupa gală, Cruella face apariții scurte, dar memorabile și, cu ajutorul prietenei din copilărie, jurnalista Anita Darling, îi fură lumina Baronesei. 

The Motorcycle look

The Garbage Truck Dress

Cea mai “grea” rochie(la propriu și la figurat) a fost ,,The Garbage Truck Dress”, ce a avut o trenă lunga de 12 metri. Emma Stone nu putea nici măcar să se miște purtând rochia, așa că trena a trebuit să fie adaugată abia după ce actrița s-a urcat pe camion. 

The Petal Dress

După ce o închide pe Baroneasă, care abia ce ajunsese la eveniment, în mașină, Cruella urcă nu foarte subtil pe ea cu bocancii, purtând o jachetă vintage cu lanțuri și epoleți și o fustă facută din 5060 de petale roșii, mov și negre, cusute individual, fiind supranumită și ,,The Petal Dress”.

The Dog Coat

Desigur că nu puteam fi lipsiți de un look dalmațian. Cruella organizează o prezentare de modă în stilul punk-rock, unde poartă o haină de blană alb-negru, cu guler larg, catarame frontale și o fustă plină, fabulos asimetrică, făcând-o pe Baroneasă să creadă că i-a sacrificat prețioșii câini. 

Dalmațienii 

Probabil ceea ce toată lumea aștepta cu nerăbdare era să afle de unde venea ura Cruellei pentru dalmațieni și dorința ei de a-i transforma în haine de blană. Pe parcursul întregului film, însă, nu o vedem nici măcar adresând un cuvânt de rău în numele lor, ba chiar cei trei dalmațieni ai Baronesei aleg să rămână de partea ei la final. 

În scena post-credits ni se dezvăluie faptul că primii dalmațieni din clasicul film Disney, Pongo și Perdita, sunt dăruiți de către Cruella Anitei Darling și lui Roger Dearly.

Editor: Alexia Ștefania Iova

Grafician: Mădălina Moroșanu