Crăciunul mult visat

Un subiect din în ce mai discutat este legat de oamenii care nu simt sărbătorile. V-ați gândit vreodată de ce ei nu o fac? Ce s-a întâmplat în trecut în viața lor și ce i-a afectat? Acestea sunt doua întrebări pe care oamenii nu le pun, astfel încep să se gândească  doar la ura pe care o au asupra lor. 

 Dezvoltând mai mult acest subiect, putem ajunge la alte concluzii. Asta cred că este treaba mea acum, să dezvolt acest subiect, încercând să schimb percepțiile oamenilor, percepții care nu sunt în totalitate corecte.

În general, cei care nu simt sărbătorile și nu își doresc să o facă sunt cei care de Crăciun sau în această perioadă au trecut printr-o traumă sau pur și simplu simt că sărbătorile pentru ei nu există deoarece nu îi au alături pe cei dragi lor. Oamenii care nu simt spiritul Crăciunului, au fost copiii care au trăit doar cu un părinte sau cu bunicii, părinții fiind plecați sau despărțiți.

 De la oamenii care nu simt sărbătorile putem învăța multe lucruri dacă i-am asculta și nu i-am mai judeca pentru decizia lor de a se detașa pur și simplu de această perioadă , evitând orice contact cu „spiritul Crăciunului”. Deși majoritatea copiilor și adulților așteaptă această perioadă cu mult entuziasm, din păcate există și oameni care se confruntă cu o ură față de sărbători. 

Psihologii susțin ideea că tristețea sărbătorilor reprezintă starea de spirit mai proastă, însă  îngrijorările și stresul pe care le pot aduce sărbătorile – sunt fenomene care nu au fost încă cercetate temeinic.

De ce te poți simți trist de sărbători? 

Amintirile sărbătorilor din anii precedenți pot crea un sentiment de pierdere în această perioadă a anului. Ne este dor de oamenii care nu mai sunt cu noi și aceleași tradiții trăite fără ei, ne întristează. 

Sentimentul pe care unii oameni îl au față de Crăciun este unul de povară și de obligație din cauza situației financiare precare și din lipsa posibilității de a oferi cadouri tuturor apropiaților (un cadou înseamnă bani, iar lipsa lor este tot mai des întâlnită)

După cele spuse mai sus, vreau să vă vorbesc despre copiii care și-ar dori să simtă mai mult Crăciunul și să-l cunoască pe Moș Crăciun, dar situația lor este una care nu le poate permite acest lucru, lipsa banilor spunându-și cuvântul din nou . 

Oare v-ați întrebat vreodată de ce oamenilor nu le pasă de acești copii? O să vă răspund chiar eu, oamenii importanți din România neglijează orice ajutor pe care-l pot oferi acestor îngerași  și încearcă să nu le distribuie cazul, astfel oamenii nu pot ști și nu-i pot judeca  pentru că nu dau importanță. În general, oamenii care fac un bine și le oferă micuților un dar de Crăciun sunt oameni simpli.

Știați că un studiu făcut de World Vision România a realizat că unul din 6 părinţi nu are nici măcar 10 lei pentru cadoul de Crăciun, iar o treime dintre părinţi au mai puţîn de 50 de lei să cumpere un cadou? Aceste lucruri sunt ascunse bine, iar dacă dorința de a ajuta nu este mare, nu veți afla niciodată de ei sau de situația lor.

Multe familii nu şi-au permis un brad în anul 2020 

O treime dintre familiile vulnerabile din mediul rural nu au avut brad la Crăciunul din 2020, în timp ce peste 50% dintre familii au avut un brad împodobit sărăcăcios. Doar 20% dintre familii au avut bradul pe care şi l-au dorit anul trecut – spune World Vision Romania.

Dacă ne-am uita și la familiile din mediile rurale, am realiza că 80% dintre părinți preferă să cumpere în aceste perioade ale sărbătorilor alimente și haine, iar 20% dintre părinți aleg să le ofere copiilor un cadou care să-i bucure.

V-ați gândit cât de greu le e unor copii când aud că Moș Crăciun există însă la ei nu a venit niciodată? Acești copii trăiesc zile și nopți gândindu-se ce au făcut rău, și de ce Moș Crăciun nu le trece pragul niciodat. Din păcate, în România aceste cazuri sunt tot mai des întâlnite, copii fără adăpost, copii cu lipsuri materiale, copii care merg de la 12 ani la muncă doar pentru a-și ajuta părinții. 

Să crezi cu tot sufletul într-o ființă de care doar ai auzit, dar nu ai văzut-o niciodată, însă să-ți dorești să vină să te facă un copil fericit asta înseamnă iubire de copil pură și sinceră. Când mă gândesc la acești copii, sunt cuprinsă de emoții puternice pentru că, deși nici eu nu sunt o persoană bogată, mama mereu a încercat să îmi ofere tot ce avea mai bun, dar ei nu au pe nimeni. 

Haideți să le dăm o mână de ajutor și să încercăm începând de mâine să-i căutăm și să le oferim ceva, orice lucru mic contează pentru ei. 

Ține minte : fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

 În concluzie, haideți să nu judecăm oamenii care nu simt sărbătorile și să fim mai atenți la copiii care și-ar dori să-l simtă, însă lipsa banilor îi face să creadă că Moș Crăciun nu există.

Editor: Căpraru Ștefania

Grafician: Vasiliu Andreea

Gavril Ramona