Black Friday și de ce în România devine noul 1 Aprilie

Cu siguranță ai observat și tu zarva creată de Black Friday și anul acesta. Poate ai făcut chiar anumite achiziții cu ocazia acestei campanii.

Dacă nu știai totuși, pe 12 noiembrie 2021, au avut loc oferte la diverse produse, de la electronice și electrocasnice până la haine, cu ocazia campaniei Black Friday. Acestea au existat atât pe site-uri in online, cât și fizic, în magazine.

Black Friday, în traducere Vinerea Neagră, este cea mai aglomerată zi de cumpărături din Statele Unite ale Americii din cauza reducerilor mari la variate tipuri de produse și servicii.

Black Friday provine de fapt din statul Philadelphia, S.U.A. Ziua Recunoștinței se sărbătorește în a patra joi din luna noiembrie a fiecărui an. Ca să înțelegi, această sărbătoare este echivalentul Paștelui pentru noi, iar vinerea ce o succedă aglomerează mereu magazinele din oraș.

Se crede că polițiștii din statul american au creat acest termen deoarece erau solicitați întotdeauna pentru incidentele violente ce se petreceau. 

În același timp, contabilii care evaluează finanțele firmelor, notează câștigurile cu cerneală de culoare neagră, iar pierderile cu roșu. De aceea, cei mai mulți comercianți sunt “în crestere” în această zi.

Black Friday are loc anual și în România. Deși trebuia să înceapă abia după data de 20 noiembrie, startul oficial a fost dat cu o săptămână mai devreme.

Probabil că ai mai auzit-o de multe ori și poate că ești constient de ce păcăleli se întâmplă mereu de Black Friday.

Totuși, gravitatea situatiei e mult mai mare. Dacă înainte, operatorii economici aveau o oarecare teamă și furau prețul mai puțin, acum neregulile au explodat. Dar hai mai bine să îți explic ce s-a întâmplat diferit anul acesta.

Special pentru această perioadă, Agenția Naționala pentru Protecția Consumatorului a creat un comandament care să urmărească 24/7 retailerii și să aplice sancțiuni în vederea neregulilor.

Compania Altex a fost prima sancționată, chiar înainte de începerea marilor reduceri. Inspectorii ANPC au descoperit că firma de electronice și electrocasnice aplica reduceri fictive pentru nu mai puțin de 1000 de produse. Deși, spre exemplu, prețul afișat era redus semnificativ cu un procent de 30-40%, acesta era prețul de referintă existent pe piată de zile sau chiar câteva luni. Astfel, prețul aplicat nu era sub nicio formă cel mai mic din ultimele 30 zile, iar oferta era inexistentă. 

În urmatoarele zile, ANPC a declarat că a aplicat sancțiuni în valoare de nu mai puțin de 359.000 de lei pentru 22 de operatori economici, printre aceștia numărându-se unii dintre cei mai cunoscuți: Emag, Elefant, Flanco sau H&M. Pentru toate firmele care au încălcat regulile, ANPC a solicitat și suspendarea activității până la remedierea abaterilor. Singurul magazin care a remediat pe loc aceste nereguli a fost Media Galaxy. Nerespectarea regulilor a continuat însă, și au fost diverse abateri ca produsele vândute la suprapreț sau diferențele dintre prețul de la raft și cel de la casa de marcat.

Chiar dacă amenzile au fost mari, suma este una infimă dacă ne gândim la profitul adus în buzunarele comercianților. Majoritatea chiar au continuat campaniile in această perioadă, ba chiar au început mai devreme cu câteva ore sau au trecut Black Friday în regim extins, prelungit pentru mai multe zile.

Îti mărturisesc că în procesul scrierii acestui articol, am avut parte de o veste neașteptată. Pe data de 18 noiembrie 2021, președintele ANPC Claudiu Dolot, a fost demis din funcție de premierul interimar Florin Cîțu, același care îi oferise postul. Claudiu Dolot este chiar inițiatorul Comandamentului de Black Friday care nu a ezitat să aplice amenzile de care îți povesteam mai sus. Să fie oare o coincidentă că noul supererou al consumatorilor a fost îndepărtat din funcție, la doar puțin timp după ce a sancționat marile companii?

Fostul șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului a reacționat printr-o postare pe pagina oficială de Facebook „Funcțiile sunt trecătoare, dar cel mai important este ceea ce lași în urmă„.

Comentarile și reactiile nu au ezitat să apară și oamenii cred că atunci când superi pe cine nu trebuie, ajungi să fii coborât de pe piedestal de aceeași persoană care te-a ajutat să urci acolo. Să fie oare adevărat?

Tot ce îți pot spune e că functia lui Claudiu Dolot va fi preluată de vicepreședintele instituției, Mihai Culeafa, până la numirea altui șef. Nu știm totuși cu certitudine când se va întâmpla acest lucru.

Tehnoredactor: Irimia Emanuela Nicoleta

Decă Alexia Maria
+ posts