Stai în pat ori pe canapea, dai refresh la pagina de Instagram, așteptând să apară ceva nou, iar în minte se asimilează sentimentul de vină. În loc să te concentrezi la temele pentru a doua zi sau să înveți pentru examenul de săptămâna viitoare, ai făcut alegerea, ce acum pare greșită, de a-ți prelungi pauza. După șirul de gânduri ce au ca scop învinuirea proprie, apare procrastinarea. Urmează să îți formezi un nou plan pentru a te convinge că ai destul timp să dai scroll și pe TikTok și să trimiți eseul cu câteva minute înainte de termenul limită. De cele mai multe ori noul orar este încă o dată decalat de imposibilitatea de a te desprinde de canapea și realizezi că deja orice efort depus este fără rost, căci tema nu va putea fi trimisă la timp. Scrii apoi un email dezordonat către profesor cu o scuză la fel de proastă ca și cele anterioare și îți promiți că de mâine te vei schimba. Realizezi că situația în care ai fost pus a fost stresantă și te pedepsești cu o morală fără efect, căci următoarea dată se va întampla la fel.
Vină, procrastinare, morală, repeat. Eventual după câteva cicluri vicioase ai parte de o cădere nervoasă ori de un atac de anxietate ce îți pune la pământ stima de sine.
Ce faci atunci? Cum eviți această situație? Totul ține de mentalitate. Poate sună bizar că ne facem atât rău singuri, deși involuntar. Partea cea mai grea este conștientizarea participării la acest joc al productivității. Momentul în care realizezi că știi tiparul, tacticile și efectele cercului vicios în care te aventurezi dacă continui să pierzi timpul în loc să muncești, este momentul în care poți privi situația din alt unghi.
În primul rând, nu dispera. Închide ochii, inspiră adânc o dată sau de câte ori ai nevoie pentru a-ți limpezi mintea. Bea un pahar cu apă pentru a da refresh și corpului, iar dacă ești obosit, dă-ți cu apă pe față, ia o gură de aer curat sau sari de câteva ori. În aceste momente încearcă să accepți această scăpare în orar și amintește-ți că florile nu cresc fără ploaie. Fii înțelegător și acceptă că este nevoie de eșec pentru a conștientiza reușitele.
După exercițiile de pregătire psihică, ia un pix și o agendă sau o foaie, până și un șervețel, dacă doar asta ai la îndemână, și notează orice lucru pe care îl ai de făcut. Nu uita ca odată ce le îndeplinești, să le tai de pe listă pentru că bifa aduce dopamină, hormonul recompensei, ce te va încuraja să continui. Încearcă să rupi task-urile mari în bucățele cât mai mici, astfel vei avea ocazia să primești cât mai multă dopamină. De asemenea, studiile arată că dacă reușești să găsești câteva minute pentru a te îmbrăca cu ceva în care te simți încrezător sau să te dai cu parfum, îți poate crește nivelul productivității.
Mai departe, metodele se pliază pe caracterul și modul fiecăruia de lucru. Poți încerca să vorbești cu prietenii și să studiați împreună: ieșiți la un study date la o cafenea ori sub formă de picnic sau chiar printr-un apel telefonic. Dacă ești o persoană ce preferă învățatul în liniște, aprinde o lumânare, fă-te comod, închide sursele ce te distrag și poți chiar încerca metoda de învățare Pomodoro, ce s-a dovedit foarte eficientă. În cazul în care preferi companie, dar nu te poate ajuta nimeni, există o multitudine de videoclipuri de tip “study with me” pe YouTube, ce te vor motiva să îți termini treaba.
Nu în ultimul rând, nu subestima valoarea pauzelor limitate și sărbătorirea micilor reușite. Acestea sunt cele ce te vor ajuta să continui munca.
Această nouă perspectivă merită încercată în momentul în care sentimentul de vină începe să se înrădăcineze în mintea noastră. Poate fi imboldul de care este nevoie pentru a câștiga jocul productivității.
Editor: Ștefan-Felix Avasilcăi
Grafician: Ioana Grigoriu